Neoweb.nl

SSETI Express zaterdag de lucht in

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
SSETI Express zaterdag de lucht in
« on: September 20, 2005, 10:18:16 AM »
SSETI Express zaterdag de lucht in
 
bron:planet.nl
 
De lancering van de studentensatelliet SSETI Express vanaf de Russische lanceerbasis in Plesetsk, is drie dagen uitgesteld tot 30 september.
De vertraging is veroorzaakt door een technische probleem met één van de andere passagiers van de Kosmos 3M raket, zo maakte de ESA maandag bekend.

Satelliet gebouwd door studenten
De lancering, die oorspronkelijk al in mei van dit jaar zou plaatsvinden, zal door honderden studenten uit heel Europa met grote belangstelling worden gevolgd.

De SSETI (Student Space Education and Technology Initiative) Express is namelijk geheel ontworpen en gebouwd door studenten via het internet. Het project, dat door de ESA wordt gesponsord, is een is een uitstekende leerschool voor jonge ingenieurs met belangstelling voor ruimtevaart.

Door het ontwerpproces op te delen in kleine stukjes, konden honderden studenten deelnemen aan een echte ruimtevaartmissie. Via een speciale nieuwsserver en wekelijkse chatsessies hielden de studenten elkaar op de hoogte van de jongste ontwikkelingen.

SSETI Express dient bovendien als voorbereiding op een andere, grootschaliger missie, de European Student Earth Orbiter (ESEO). Deze complexe microsatelliet zal naar verwachting op z'n vroegst in 2007 met een Ariane 5-raket worden gelanceerd.

De nu gebouwde studentensateliet dient niet alleen als een technische proeftuin voor ESEO, maar laat ook aan opleidingsinstituten, de ESA en de ruimtevaartgemeenschap in het algemeen zien waartoe studenten van Europese universiteiten in staat zijn.

Primeur
SSETI Express meet 60 bij 60 cm en heeft een diameter van 70 cm, klein genoeg om mee te liften met de commerciële Kosmos 3M-raket. Alles bij elkaar is de satelliet niet groter dan een vaatwasser.

In die vaatwasser zitten drie kleinere satellieten van tien kubieke cm per stuk. Zodra de moedersatelliet is losgekomen van de draagraket, werpt ze de drie ‘cubesats’ af. Ze worden ingezet als de satelliet zich eenmaal in een baan om de aarde bevindt.

Ze zijn gemaakt door universiteiten uit Duitsland, Japan en Noorwegen en een primeur in de ruimtevaart, aldus Philippe Willekens van ESA’s afdeling opleidingen, want nooit eerder plaatste een satelliet andere satellieten in een baan rond de aarde. De hoofdsatelliet zelf zal een voortstuwingssysteem testen, foto's van de aarde opsturen en dienen als transponder voor radioamateurs.

Oproep aan radioamateurs
Het missieteam van de satelliet vraagt radioamateurs uit de hele wereld om een handje te helpen bij het verzamelen van data. Zodra de satelliet gelanceerd is, kunnen radioamateurs proberen de signalen van de studentensatelliet op te pikken.

Radioamateurs wordt gevraagd om te luisteren naar data van de experimenten aan boord en de ‘huishoudelijke’ signalen over de fysieke toestand van de satelliet. In ruil daarvoor mogen ze SSETI Express zelf als FM transponder gaan gebruiken als de officiële missie voltooid is.De ESA stelt alle benodigde software ter beschikking.

Alle hulp is welkom, onderstreept projectleider Neil Melville: "Wij luisteren vanuit Aalborg in Denemarken naar de satelliet. Als een radioamateur ergens anders ter wereld eerder signalen opvangt, dan horen we dat graag."

links:
HOMEPAGE SSETI EXPRESS
SSETI EXPRESS GETEST IN NOORDWIJK
ESA WEBSITE