Neoweb.nl

Stoffelijke resten de ruimte in

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Stoffelijke resten de ruimte in
« on: February 22, 2006, 08:57:55 AM »
Stoffelijke resten de ruimte in
 
bron:planet.nl
 
In mei wordt een raket gelanceerd met de stoffelijke resten van 187 personen.
'From the stars we are born, to the stars will return...' Met dat motto springt het Texaanse bedrijf Memorial Spaceflights in op de groeiende belangstelling om de as van overledenen de ruimte in te schieten.

In baan om de aarde
Memorial Spaceflights, voorheen Celestis geheten, heeft in het verleden vier keer eerder een 'memorial flight' uitgevoerd, maar destijds was de belangstelling nog beperkt. Het bedrijf pakt het nu grootster aan. In mei staat de tot dusver omvangrijkste 'memoirial flight' ooit gepland.

Met behulp van een particuliere Falcon 1-raket zal vanaf de militaire basis Vandenberg in Californië een satelliet worden gelanceerd die is uitgerust met capsules waarin de stoffelijke resten van 187 personen zitten.

De module waarin de capsules zitten, zal jarenlang in een baan om de aarde draaien alvorens in de aardse atmosfeer te verbranden, zo belooft een woordvoerder van het bedrijf.

De families van de gestorvenen betalen tussen de 995 en 5300 dollar voor deze laatste reis van hun dierbaren, zo berichten Amerikaanse media.

Star Trek
Onder de 187 overledenen zit ook de as van een paar beroemdheden, waaronder de vorig jaar overleden acteur James Doohan, die bekender als Scotty uit Star Trek. "Hij heeft altijd al de ruimte in gewild," zo beargumenteerde weduwe Wende Doohan het voornemen.

Een andere beroemdheid is de in 2004 overleden voormalig astronaut Gordon Cooper, die als ruimtevaarder met de Mercury al eerder rondjes om de aarde heeft gemaakt. Hij heeft de bemande ruimtevaart altijd gestimuleerd en doet dat nu ook nog na zijn dood.

Ook minder bekende mensen kiezen echter voor zo'n opmerkelijk laatste afscheid, zoals Rachael Mayo, die op 19-jarige leeftijd aan de ziekte van Hodgkin overleed. Volgens haar moeder zou ze het idee omarmd hebben om haar as de ruimte in te zenden.

DNA-kit
Ook andere bedrijven, zoals ZeroG Aerospace uit Seattle en Beyond-Earth Enterprises uit Colorado begeven zich op deze nieuwe markt. ZeroG Aerospace hoopt volgende maand al een raket te lanceren waarbij slechts 49,95 dollar wordt gevraagd voor elke capsule met as.

Beyond-Earth Enterprises heeft een ruimtevlucht in oktober gepland waarbij belangstellenden niet meer dan 34,95 dollar hoeven neer te tellen voor een 'DNA-kit'. In zo'n kit kunnen haarmonsters worden opgenomen of afgeknipte vingernagels.

De initiatieven maken het in ieder geval mogelijk om de aardse atmosfeer te ontvluchten zonder er tonnen voor neer te hoeven leggen. "De ruimte moet voor iedereen op wat voor manier dan ook beschikbaar zijn," meent Harvin Moore van Space Services.
 
links:
http://www.memorialspaceflights.com/intro.asp
http://www.beyond-earth.com/
http://www.zerog-space.com/