Neoweb.nl

Studentensatelliet SSETI gelanceerd

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sparky

  • *****
  • 323
  • +46/-4
  • Gender: Male
  • Techniek is voor iedereen!
Studentensatelliet SSETI gelanceerd
« on: October 27, 2005, 11:26:50 PM »
Studentensatelliet gelanceerd
 
bron:www.planet.nl
 
De studentensatelliet SSETI Express is donderdagmorgen gelanceerd vanaf de Russische lanceerbasis in Plesetsk.
De satelliet lift mee met een Russische Kosmos 3M raket. De lancering om 8.52 uur Nederlandse tijd, verliep zonder problemen en is via de website van de ESA op video te zien.

Bijzondere leerschool
De SSETI (Student Space Education and Technology Initiative) Express is geen doorsnee satelliet, maar een instrument dat geheel ontworpen en gebouwd is door studenten via het internet. Het door de ESA gesponsorde project dient als leerschool voor jonge ingenieurs met belangstelling voor ruimtevaart.

Door het ontwerpproces op te delen in kleine stukjes, konden honderden studenten deelnemen aan een echte ruimtevaartmissie. Via een speciale nieuwsserver en wekelijkse chatsessies hielden de studenten elkaar op de hoogte van de jongste ontwikkelingen.

SSETI Express dient bovendien als voorbereiding op een andere, grootschaliger missie, de European Student Earth Orbiter (ESEO). Deze complexe microsatelliet zal naar verwachting op z'n vroegst in 2007 met een Ariane 5-raket worden gelanceerd.

Vaatwasser
SSETI Express meet 60 bij 60 cm en heeft een diameter van 70 cm, klein genoeg om mee te liften met de commerciële Kosmos 3M-raket. Alles bij elkaar is de satelliet niet groter dan een vaatwasser.

In die vaatwasser zitten drie kleinere satellieten van tien kubieke cm per stuk. Zodra de moedersatelliet is losgekomen van de draagraket, werpt ze de drie ‘cubesats’ af. Ze worden ingezet als de satelliet zich eenmaal in een baan om de aarde bevindt.

Ze zijn gemaakt door universiteiten uit Duitsland, Japan en Noorwegen en een primeur in de ruimtevaart, aldus Philippe Willekens van ESA’s afdeling opleidingen, want nooit eerder plaatste een satelliet andere satellieten in een baan rond de aarde. De hoofdsatelliet zelf zal een voortstuwingssysteem testen, foto's van de aarde opsturen en dienen als transponder voor radioamateurs.

Delftse studenten helpen mee
De lancering is door honderden studenten uit heel Europa met grote belangstelling gevolgd, waaronder studenten van de TU Delft. Zij hebben de lancering om 8.52 uur Nederlandse tijd gevolgd via het TU Delft satelliet-grondstation.

De Delftse studenten helpen de missie een handje bij het verzamelen van data door de signalen van de studentensatelliet op te pikken. In Delft verwachten ze om 12:05 uur de eerste signalen te kunnen traceren. SSETI Express vliegt gemiddeld zes keer per dag zo’n vijftien minuten boven Delft.

Ideale oefening
Het oppikken van de signalen is voor de Delftse studenten tevens een ideale oefening om het onlangs uitgebreide grondstation te testen voor de lancering van de eigen Delftse studentensatelliet, de Delfi-C3 in 2007.

"Zo’n twintig universiteiten zullen de satelliet met hun grondstation volgen. Door deelname aan deze missie doen wij ervaring op in samenwerking met diverse universiteiten. Wij willen als voorbereiding op onze eigen missie deze grondstations met elkaar koppelen, zodat wij straks een compleet werkend netwerk hebben. Zo kunnen we Delfi-C3 overal ter wereld volgen”, aldus Wouter Jan Ubbels, student aan de Faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft.

Delfi-C3
Delfi-C3 weegt 3 kg en meet 10 x 10 x 30 cm. Naast educatieve doelstellingen heeft deze satelliet een wetenschappelijke missie. Dutch Space zal een nieuw type dunne film zonnecellen testen en TNO een nieuwe autonome, zonnesensor.

Daarnaast wordt ook een nieuw type communicatieradio van de Faculteit Elektrotechniek gelanceerd. De kennis die met Delfi-C3 wordt opgedaan wordt gebruikt bij volgende nanosatellietprojecten. Ook is deze ervaring bruikbaar in het microsatellietenproject, Misat, een meerjarig technologie-ontwikkelingsproject van de TU Delft.

Links:
SSETI Express
SSETI Express getest in Noordwijk
Delfi-C3
Neoweb over SSETI