Neoweb.nl

Test met Robotarm voor in de ruimte (ERA)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sparky

  • *****
  • 323
  • +46/-4
  • Gender: Male
  • Techniek is voor iedereen!
Test met Robotarm voor in de ruimte (ERA)
« on: December 22, 2004, 11:23:29 AM »
Kuipers test robotarm onder water
 
bron: planet.nl.
 
De Nederlandse astronaut André Kuipers heeft in Moskou het onderwater model van de Europese robotarm ERA uitvoerig getest.
De test diende als voorbereiding voor het installeren van de echte, door Dutch Space gebouwde ‘European Robotic Arm’, die vanaf eind 2007 deel uit zal maken van het internationale ruimtestation ISS.

ESA-astronaut André Kuipers was voor dit karwei weer terug op vertrouwde bodem: het Gagarin kosmonautenopleidingscentrum bij Moskou, waar de Nederlander ook veel tijd heeft doorgebracht als voorbereiding op zijn ruimtemissie in april van dit jaar.

Gehuld in een Russisch Orlan ruimtepak betrad hij vorige week samen met de Rus Dmitry Verba het bassin om het testexemplaar van de ERA te inspecteren en te testen.

Onder water lijkt het net of je zweeft en die ervaring kan goed van pas komen wanneer de echte ERA aan het ISS wordt gekoppeld. De robotarm wordt in november 2007 samen met de Multipurpose Laboratory Module gelanceerd, een nieuwe Russische onderzoeksmodule.


‘Zware klus’Kuipers testte in een tijdsbestek van drie uur het Weightless Environmentel Test exemplaar van de ERA, kortweg: het WET-model. Onder zijn leiding werd de arm onder water gedemonteerd en weer in elkaar gezet. Ook liep de Nederlander samen met zijn collega de handmatige besturing na, die dient als reserve voor het automatische systeem.

“Het was een zware oefening die veel geduld vergde”, aldus de astronaut. “We moesten veel draaibewegingen maken voor de manuele bediening. Onder water is dat een hele klus.”

Verbeterpunten
De arm functioneerde goed. Toch zijn er een aantal verbeterpunten, constateerde ERA-projectmanager Philippe Schoonejans. Sommige ‘one-hand operations’ moesten door Kuipers met twee handen, of met behulp van Verba worden uitgevoerd omdat er te weinig houvast was voor de astronaut. Dit kan mogelijk worden opgelost met een mobiel bevestigingsmechanisme.

Ook wordt een serie dopsleutels aangepast, omdat die bij het aandraaien van bouten steeds loslieten, wat leidde tot veel tijdverlies. En het isolatiemateriaal wordt steviger bevestigd, want dit verstoorde soms het zicht van de videocamera’s.

Zowel het Russische bedrijf Energia als de Europese partners die aan ERA bouwden, gaan de robotarm het komende jaar perfectioneren.

Dutch Space
De ERA is ontwikkeld en gebouwd door een Europees consortium, onder leiding van Dutch Space. Voor Nederland participeerden verder o.a. het Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium NLR, Stork Product Engineering en TNO.

Dutch Space is tevreden dat het kostbare apparaat in beweging komt, want het technologische hoogstandje werd al in jaren negentig gebouwd.

Oorspronkelijk zou een Amerikaanse spaceshuttle de robotarm ruim twee jaar geleden bij het station afleveren, maar dat is er nooit van gekomen door de ramp met de spaceshuttle Columbia in januari 2003. Sindsdien blijven alle shuttles aan de grond.

Enorme passer
De geavanceerde ERA heeft het uiterlijk van een enorme passer, met een totale lengte van meer dan elf meter en een gewricht van 639 kg. De robotarm zal worden gebruikt voor de bouw, inspectie en onderhoud van het station en kan zelfstandig of handmatig bestuurd werkzaamheden uitvoeren aan de buitenkant van het ruimtestation. De arm kan in de ruimte voorwerpen tot 8000 kg verplaatsen en zal een deel van de potentieel gevaarlijke ruimtewandelingen overbodig maken.


Echte robot
De ERA is technisch gezien geavanceerder dan de bestaande robotarmen op het ISS. "Het belangrijkste verschil tussen de ERA en de in Canada gebouwde spaceshuttle-arm SRMS en de grote Canadese arm SSRMS die nu al op het ISS aanwezig is, is dat ERA een echte robot is", aldus Geert Mennenga van Dutch Space.

"De Canadese armen worden bestuurd door een astronaut met behulp van joy sticks. De ERA wordt bestuurd vanuit een op de grond voorbereid computer-programma. ERA kan met zijn ingebouwde camera automatisch een voorwerp herkennen en oppakken. Met zijn ingebouwde krachtsensoren en krachtregeling kan ERA geheel zelfstandig en heel nauwkeurig een beoogd voorwerp plaatsen,” vertelt Mennega.


Grotere Russische rol
De robotarm zal met een Russische Proton naar het ruimtestation zal worden gebracht, samen met de nieuwe Russische onderzoeksmodule. De ERA kan bovenop deze module mee naar het ruimtestation.

De Russen lijken hiermee in de toekomst een grotere rol te gaan spelen bij de verdere opbouw van het ISS, ook al omdat de Verenigde Staten hun aandacht lijken te verleggen naar peperdure, bemande missies naar de maan en naar Mars.
 
link: dutchspace