Neoweb.nl

Tiende planeet groter dan Pluto

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Tiende planeet groter dan Pluto
« on: February 02, 2006, 09:31:23 PM »
Tiende planeet groter dan Pluto
 
bron:planet.nl
 
Nieuw onderzoek heeft bevestigd dat ‘Xena’ groter is dan Pluto.
Het hemellichaam Xena, formeler bekend als 2003 UB313, kwam vorig jaar in het nieuws als de mogelijk tiende planeet van ons zonnestelsel.

Echte planeet
Volgens nieuwe berekeningen van Duitse astronomen is 2003 UB313 inderdaad groter dan Pluto, zoals vorig jaar al werd vermoed.

Aan de hand van radiosignalen die met behulp van de Iram-telelscoop in de Spaanse Sierra Nevada werden opgegevangen, concludeerden de onderzoekers dat het ijzige, rotsachtige hemelobject een diameter heeft van circa 3000 km. Dat is zo'n 700 km meer dan Pluto, de kleinste planeet van ons zonnestel.

Daarmee lijkt Xena de status van een echte planeet niet meer te kunnen ontgaan. "UB313 is duidelijk groter dan Pluto. Het wordt daarom steeds moeilijker Pluto een planeet te noemen en UB313 die status te onthouden," zo citeert Kennislink de Duitse hoogleraar Frank Bertoldi van de Universiteit van Bonn, die de nieuwe afmetingen van Xena deze week in Nature publiceerde.

Kuipgordelobject
Xena bevindt zich net als Pluto in de Kuipergordel aan de rand van ons zonnestelsel. In deze gordel komen talloze komeetachtige, uit rots en ijs bestaande objecten voor. De meesten zijn echter zeer klein van omvang. Pluto was tot de ontdekking van 2003 UB313 in 2003, veruit de grootste. Die status moet Pluto nu afstaan aan Xena.

Pluto werd al in 1930 ontdekt, maar bij Xena duurde het tot juli 2005 voordat het bestaan van deze grotere broer kon worden bevestigd. Dat komt vooral door de enorme afstand tot de zon van Xena, die drie keer zo ver weg staat als Pluto. Door die grote afstand wordt zonlicht nauwelijks gereflecteerd en blijft het bestaan van de meeste Kuipgordelobjecten verborgen. Xena heeft 560 jaar nodig voor zijn omloop rond de zon.

Discussie
De nu vastgestelde omvang van 2003 UB313 geeft weer voer aan de discussie wat nu een planeet is en wat niet.

Om het predikaat planeet te mogen voeren, moet een hemellichaam in ieder geval aantoonbaar uit vaste stof bestaan, een niet te uitgesproken excentrische baan volgen en voldoende zwaar zijn.

'Puristische’ astronomen vinden zelfs Pluto te klein om deze als een volwaardige planeet en erkennen. Anderen menen dat waneer je Pluto als planeet erkent, je Xena ook als een planeet moet bestempelen.

Professor Iwan Williams van de Queen Mary University in London voorziet dan wel een probleem in de toekomst. "Wat doe je wanneer er in de komende jaren nog grotere objecten in de Kuipergordel worden ontdekt? Dan creëer je misschien wel 15 planeten binnen ons zonnestelsel, " zo liet hij tegenover de BBC weten.

Het is volgens de professor zeer moeilijk om een definitie voor een planeet te formuleren die iedereen tevreden stelt. De Internationale Astronomische Unie die hierover gaat, doet er volgens Williams verstandig aan beslissingen over de formulering van een planeet voorlopig uit te stellen.

"Misschien is het het beste om gewoon achterover te leunen om te kijken wat er in de nabije toekomst nog meer ontdekt gaat worden," zo suggereert Willams.


Links:
New 'planet' is larger than Pluto
Kennislink over 10e planeet
Nasa over 10th planet Xena and Moon Gabrielle

zie ook berichten op Neoweb:
NASA ontdekt tiende planeet
10e planeet, niburu, planet x
« Last Edit: February 02, 2006, 09:32:54 PM by Robert »