Neoweb.nl

Zonnevlammen bedreigen satellieten

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Zonnevlammen bedreigen satellieten
« on: September 15, 2005, 12:01:47 PM »
Zonnevlammen bedreigen satellieten
 
bron:planet.nl
 
Enorme zonnevlammen zouden de komende dagen wel eens voor aardig wat overlast op aarde kunnen gaan zorgen.
Dat beweren experts van het Amerikaanse National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA). Op de zon bevindt zich momenteel namelijk een zonnevlek die zeven maal zo groot is als de aarde. Sinds 7 september heeft deze gigantische zonnevlek al meerdere malen enorm grote zonnevlammen richting aarde gestuurd. Het hoogtepunt was vorige week woensdag: toen werd de op vier na grootste zonnevlam ooit gemeten.

Maar het is nog niet voorbij, denken de deskundigen. De zonnevlek is inmiddels weliswaar flink geslonken, maar omdat de vlek roteert rond het oppervlak van onze moederster, zal hij nog deze week recht tegenover de aarde komen te staan. Dat betekent dat de zonnevlammen recht op de aarde af kunnen gaan. Dit zou kunnen leiden tot vernietiging van satellieten die rond de aarde zweven en een ernstige verstoring van de radio-communicatie op een groot deel van het aardoppervlak kunnen bewerkstelligen.

Zonnevlekken en zonnevlammen
Het oppervlak van de zon vertoont regelmatig plekken die duidelijk donkerder zijn dan de rest van de zon. Deze zonnevlekken zijn een duidelijke aanwijzing van een toegenomen zonne-activiteit. Als de zon actief is, vinden er explosies van energie plaats, waarbij geladen deeltjes vrijkomen. Als die de atmosfeer van de aarde bereiken, is er vaak poollicht (aurora borealis) te zien: een lichte gloed aan de hemel.

Als de energie die door de magnetische velden op de zon wordt vastgehouden, plotseling vrijkomt, omtstaat er een explosie (zonnevlam), waarbij elektromagnetische straling ontstaat. Zonnevlammen worden onderverdeeld in drie verschillende klassen. De C-klasse is de minst krachtige, en heeft dan ook weinig invloed op de aarde. De M-klasse is wat sterker; hierbij kunnen de radioverbindingen rond de noord- en zuidpool van de aarde korte tijd uitvallen.

Bij de zwaarste klasse, de X-klasse, kunnen zowel radioverbindingen als elektriciteitscentrales op grote delen van de aarde langere tijd uitvallen. De enorme uitbarsting van vorige week behoorde tot deze laatste categorie, en gedurende de dagen daarna is nog eens zes maal een zonnevlam van de X-klasse waargenomen. De Amerikaanse experts sluiten niet uit dat er de komende dagen, wanneer de zonnevlek recht op de aarde 'gericht' staat, opnieuw voor zullen komen en dan tot grotere problemen gaan leiden.

Coronale massa-ejecties
De deskundigen zijn ook nog een beetje bezorgd over de stromen van geladen deeltjes, de zogenoemde coronale massa-ejecties, die de aarde een paar dagen na een zonnevlam bereiken. De zonnevlam van woensdag zond een grote coronale massa-ejectie naar de aarde, die er afgelopen weekeinde voor zorgde dat met name in delen van Noord-Amerika het noorderlicht, zelfs tot aan de zuidelijke staat Arizona, zeer goed te zien was.

De problemen op aarde zijn tot nu toe marginaal gebleven. Zo werd de communicatie tussen satellieten enige tijd verstoord en vond ook de electrische stoomvoorziening enige hinder. Er zijn nog geen satellieten verwoest, maar dat zou nog wel eens kunnen veranderen, aldus de experts.

Zonne-activiteit
Desondanks is de huidige geomagnetische storm vooralsnog minder zwaar dan die van november 2003. Toen werd de grootste zonnevlam ooit waargenomen. Enkele satellieten en een marsverkenner werden toen uitgeschakeld als gevolg van de zonne-activiteit. Op aarde zelf was er echter niet zo heel veel te merken. Dat was anders in 1989, toen de op één na grootste zonnevlam de energievoorziening in de Canadese staat Quebec lamlegde.

De huidige geomagnetische storm is wel opzienbarend, omdat zonne-activiteit normaal gesproken een cyclus van 11 jaar volgt. Volgens deze cyclus zou de activiteit van de zon in deze periode moeten afnemen, maar het tegenovergestelde lijkt waar te zijn. Zo werd ook in januari van dit jaar nog een grote zonnevlam waargenomen. Astronomen hebben hier geen verklaring voor.

links:
Coronale Massa Ejecties