Neoweb.nl

Coronacrisis. Hoe zit dat nou met Zweden? De "Swedish Strategy"

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Online Robert

  • *****
  • 3.143
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Coronacrisis: Hoe zit dat nou met Zweden? De "Swedish Strategy"

Op het internet circuleren allerlei berichten, dat de mensen in Zweden geen last hebben van de coronacrisis en gewoon nog naar terrasjes kunnen. Maar waar is dat op gebaseerd? Wat is die zogehete "Swedish Strategy" en waarom lijkt deze te werken?

Allereerst zijn er in Zweden, vanaf de uitbraak van het virus in China, steeds striktere reisverboden opgelegd. Eerst alleen verboden op reizigers uit/naar besmette regio's en op 17 maart alleen nog reizen vanuit EU-landen. Op 19 maart werd geadviseerd om ook binnen Zweden niet meer te reizen, tenzij dat absoluut noodzakelijk was. Op 7 april werd ook al het reizen buiten Zweden afgeraden. Deze maatregel geldt tot 15 juni. Mensen blijven massaal thuis, werken thuis en het OV is uitgestorven.

In Zweden hebben ze op 11 maart alle bijeenkomsten van 500 of meer verboden.
In Zweden hebben ze op 27 maart alle bijeenkomsten van 50 of meer verboden.

Ook werd in Zweden de "karensdag" (de onbetaalde eerste dag van ziekteverlof" werd ook op 11 maart afgeschaft, zodat mensen niet naar het werk zouden komen als ze zich niet lekker zouden voelen.
Ook werd het verplichte 'doktersbriefje' afgeschaft (normaal heb je die na 7 of 14 dagen nodig). Ook hierdoor konden mensen langer thuis blijven.

Op 24 maart werden restaurants en bars gesommeerd om alleen nog tafelbediening te doen. Even met je vrienden staan in een kroeg, kan dus niet meer. Ook 'hangen' aan de bar kan niet meer. Ook zijn restaurants verplicht voldoende ruimte tussen de tafels te hebben, op dwange van een boete en sluiting.

Op 1 april werden bezoeken aan verzorghuizen verboden.

De meeste mensen in Zweden houden zich aan al deze regels. Net zoals mensen in Nederland. Die worden ook geadviseerd om zo veel mogelijk binnen te blijven. Het overgrote deel van de Nederlanders houdt zich hier ook aan.

Ook worden ondernemers in Zweden ondersteunt met een pakket aan noodmaatregelen om lonen door te betalen en uitstel van belastingen tot 1 september 2020.

En nagenoeg alle sportevenementen zijn in Zweden afgelast.

Winkels zijn open, mits ze de 1.5 meter kunnen waarborgen. (net zoals in Nederland).

Andere landen hebben veel kritiek op de zogehete "Swedish Strategy". Maar volgens Zweedse minister van Buitenlandse Zaken (Ann Linde) doen ze er in Zweden alles aan om het virus te beteugelen en niet verder te laten verspreiden en om de druk op de IC's werkbaar te houden voor het zorgsysteem. 

Maar wat is dan het grote verschil?
Het grote verschil is dat de meeste Zweden weten dat ze zich aan deze regels moeten houden en dat ze daarmee verdere verspreiding voorkomen. Ze luisteren dus goed! Doordat ze zich er allemaal aan houden, verspreid het virus zich minder snel. Als het nodig is, zullen ze ook in Zweden strengere maatregelen nemen, maar tot nu toe blijken de huidige maatregelen voldoende.

Verder is er verschil in leeftijdopbouw van de Zweedse samenleving ten opzichte van bijvoorbeeld de hard getroffen regio's in Italie.

Zweden : 70> 6,7% (op 10 miljoen inwoners = zo'n 670.000 'kwetsbare ouderen')
Italie : 70> 7,2% (op 60 miljoen inwoners = zo'n 4.320.000 'kwetsbare ouderen')
Nederland: 70> 6,2% (op 17.2 miljoen inwoners = zo'n 1 miljoen 'kwetsbare ouderen')
Amerika: 70> 4.8% (op 328 miljoen inwoners = 15.700.000 'kwetsbare ouderen')

Ook is Zweden minder dicht bevolkt. Dat effect zie je ook in dunbevolkte regio's in Nederland. En de gemiddelde Zweed is een stuk gezonder dan bijvoorbeeld de gemiddelde Amerikaan. (met alle respect)

Kortom: De "Swedish Strategy" is gewoon eenzelfde soort maatregel als we hier in Nederland of Duitsland hebben. Een zogehete "Smart Lock-down".  Als we ons er met z'n allen aan houden, hebben we geen strengere regels nodig.

zie ook:
https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Sweden

https://www.populationpyramid.net/nl/zweden/2019/
« Last Edit: April 16, 2020, 05:06:31 PM by Robert »