Neoweb.nl

luchtcomputer / luchtprocessor

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
luchtcomputer / luchtprocessor
« on: September 19, 2009, 10:42:22 AM »
Onderzoekers bouwen luchtprocessor

Twee medewerkers van de universiteit van Michigan hebben een processor ontwikkeld die zijn nullen en enen niet met transistors en elektronen opslaat. Hun cpu maakt gebruik van buizen en ventielen om met lucht te kunnen rekenen.

De onderzoekers  bouwden een 8bit-computer die voornamelijk uit een netwerk van buizen en ventielen bestaat. Een buis vol met lucht is equivalent aan een binaire 1, terwijl een 0 wordt gerepresenteerd door een lege, of vacuüm gezogen buis. De pneumatische ventielen worden aangestuurd door de luchtdruk in een kleine kamer eronder te variëren: een membraan sluit de buis af wanneer de stuurkamer met lucht wordt gevuld. Het materiaal waarvan de buizen en ventielen zijn bemaakt, bestaat uit polydimethylsiloxaan, een transparante organische polymeer dat op silicium is gebaseerd.

Met deze simpele middelen waren de wetenschappers in staat logische poorten en andere componenten te vervaardigen die een 8bit-processor vormden. De luchtprocessor kan buiten het lab gebruikt worden als zogenoemd 'lab-on-a-chip', een chip waarmee biochemisch onderzoek kan worden gedaan. Voor het zover is, zal nog flink wat werk verzet moeten worden, aangezien de aansturingselektronica niet op de processor is geïntegreerd. De integratie zou echter een nieuw productieprocedé vergen. Het benodigde vacuüm kan overigens door een handpomp geleverd worden, wat de potentie voor draagbaarheid en gebruik als draagbaar lab in ontwikkelingslanden vergroot.

bron : Tweakers.net

zie ook:
http://www.newscientist.com/article/dn17730-new-microprocessor-runs-on-thin-air.html

en nog een grappige (een houten processor / houtcomputer)