Neoweb.nl

mechanische schakelingenq

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
mechanische schakelingenq
« on: November 11, 2010, 01:49:44 PM »
Micromechanische schakelaars vervangen transistors

Onderzoekers hebben schakelaars ontwikkeld die transistors zouden kunnen vervangen onder zware omstandigheden. De micromechanische onderdelen zouden beter tegen warmte en straling bestand zijn dan de solid state tegenhangers.

De micro-elektromechanische schakelaars die de onderzoekers van de Case Western Reserve-universiteit ontwikkelden vormen een zogeheten mems-apparaat. De schakelaars zijn enkele honderden nanometers groot en kunnen functioneren onder omstandigheden waar halfgeleidertransistors dermate veel elektronen lekken dat ze niet meer goed functioneren. De mems-transistors kunnen temperaturen tot 500 graden Celcius weerstaan en ook grote hoeveelheden straling zou geen probleem zijn. Halfgeleidertransistors functioneren bij omstreeks 250 graden Celcius niet langer.

Daarmee zouden de mechanische transistors in de ruimtevaart gebruikt kunnen worden, maar ook in aardse apparatuur als motoren en grondboren. De drie onderzoekers van de Amerikaanse universiteit, Te-Hao Lee, Swarup Bhunia en Mehran Mehregany, vervaardigden de taaie transistors door siliciumcarbide. Door middel van e-beam-lithografie werden de schakelaars uitge√ętst.

Vervolgens werden de schakelaars als inverter, een van de logische bouwstenen van computers, geconfigureerd. De inverters of 'not-poorten' konden een half miljoen maal per seconde schakelen, goed voor een 'kloksnelheid' van 0,5MHz dus. De volgende stappen die de onderzoekers willen nemen is het ontwikkelen van geheugencellen die uit de mems-schakelaars worden opgebouwd. Ook willen ze de schakelsnelheid verhogen en de levensduur verlengen: na zo'n twee miljard keer schakelen, begeven de schakelaars het.

bron:tweakers.net

Zie ook:
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101007103652.htm

En misschien een idee om hiermee een mechanisch beeldscherm te maken.
3 draaiende kleuren (rood, groen, blauw) die 50 keer per seconde van kleur kunnen veranderen, door te draaien. Dat gaat wel iets minder snel als een lichtgestuurd magnetisch beeldscherm.. maar toch  ;)

Zie ook:
http://www.neoweb.nl/forum2/index.php/topic,1898.msg8344.html#msg8344