Neoweb.nl

Onderzoekers leggen hiaat bloot over werking transistors

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Onderzoekers leggen hiaat bloot over werking transistors
« on: June 02, 2009, 05:23:42 PM »
Onderzoekers leggen hiaat bloot over werking transistors

Onderzoekers van het NIST in de VS hebben een fout aangetoond in een theoretisch model dat zogeheten transistorruis voorspelt. De theorie blijkt voor kleinere chipstructuren niet op te gaan, wat de ontwikkeling van energiezuinige chips hindert.

Fabrikanten van halfgeleiders houden bij hun ontwerpen sinds jaar en dag rekening met de theorie dat transistors door het reduceren van transistorafmetingen meer last hebben van hun eigen magnetische veld. Hierdoor kunnen transistors ongewild spontaan in de aan- of uitstand springen.

Volgens dit theoretisch model, bekend als het 'elastic tunneling model', neemt de zogeheten ruisfrequentie toe als de afmetingen van transistors afnemen. Jason Campbell, hoofd van het NIST-onderzoeksteam, heeft echter ontdekt dat de ruisfrequentie gelijk blijft zelfs nu de grootte van transistors tot nanometer-orde is geslonken. “Dit impliceert dat de verklaringstheorie voor de ruiseffecten niet correct is”, aldus Campbell.

De ontdekking heeft volgens de onderzoekers vooral gevolgen voor de ontwikkeling van energiezuinige halfgeleiders, omdat het ruisprobleem groter wordt naarmate het vermogen van de transistors daalt. "We moeten begrijpen hoe dat kan, anders wordt dit een bottleneck bij de ontwikkeling van steeds energiezuiniger halfgeleiders", aldus Campbell. Voor het onderzoek werkte het NIST samen met de University of Maryland Collega Park en met Rutgers University.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.eetimes.eu/germany/217600659;jsessionid=AJBSS4ML5433IQSNDLRSKHSCJUNN2JVN