Neoweb.nl

Onderzoekers ontwikkelen 'biologische transistor'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.128
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Onderzoekers ontwikkelen 'biologische transistor'
« on: May 16, 2010, 07:58:52 PM »
Onderzoekers ontwikkelen 'biologische transistor'
Een groep Amerikaanse wetenschappers heeft een transistor gebouwd van koolstof nanobuizen die zich laat aansturen door een lichaamseigen stof. De transistors zouden geschikt zijn om direct aan zenuwcellen gekoppeld te worden.

Bio-transistorDe transistors die de groep van Aleksandr Noy in het Californische Lawrence Livermore National Laboratory ontwikkelde, zouden op termijn gebruikt kunnen worden om protheses aan te sturen. De halfgeleiders zouden direct aan het zenuwstelsel gekoppeld kunnen worden: de nanobuis-transistors zijn met biologische signalen te regelen en zouden dankzij hun structuur niet worden afgestoten.

De transistors worden gebouwd van halfgeleidende koolstof nanobuizen die twee elektrodes met elkaar verbinden. Een elektrisch isolerende polymeerlaag dekt de verbinding, met uitzondering van een stukje nanobuis, af. De hele structuur wordt vervolgens voorzien van een dubbele laag 'lipide', dat vergelijkbaar is met een celmembraan. De dubbele lipidelaag maakt het apparaat biologisch compatibel en bevat tevens eiwitten die biochemisch aangestuurd kunnen worden.

De aansturing van de transistors gebeurt net als normale transistors met een stuurspanning. De mate van geleiding wordt echter door oplossingen met ATP, een biologisch molecuul dat voor de energievoorziening in lichaamscellen zorgt, gereguleerd. Het ATP activeert de eiwitten in het membraam, waardoor deze hun ion-pompfunctie kunnen uitoefenen. De eiwittenpompen zorgen voor een toename in elektrische lading, waardoor de geleiding van de nanobuizen toeneemt en de transistor kan inschakelen. Bij een lagere ATP-concentratie neemt de geleiding van de nanobuizen af, en schakelt de transistor uit.

bron: Tweakers.net

Zie ook:
http://www.newscientist.com/article/dn18891-nanotube-transistor-will-help-us-bond-with-machines.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lipide
http://nl.wikipedia.org/wiki/Adenosinetrifosfaat

Offline Nlx

  • **
  • 64
  • +17/-2
  • Gender: Male
Re:Onderzoekers ontwikkelen 'biologische transistor'
« Reply #1 on: September 22, 2010, 05:47:55 PM »
Onderzoekers ontwikkelen 'biologische transistor'
De aansturing van de transistors gebeurt net als normale transistors met een stuurspanning.
Een FET stuur je met een spanning, een transistor met een stroom. ;)
Iedereen heeft het recht op mijn mening ;-)