Neoweb.nl

Oeuvre Nederlandse wetenschappers op internet

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Oeuvre Nederlandse wetenschappers op internet
« on: May 10, 2005, 09:05:54 PM »
Oeuvre Nederlandse wetenschappers op internet
 
De nationale etalage ‘Keur der Wetenschap’, onderdeel van DAREnet, is vandaag officieel online gegaan.
In deze ‘internetetalage’ zijn meer dan 25.000 publicaties van Nederlandse wetenschappers gratis te vinden voor collega-wetenschappers, onderwijsgebruik en voor het geïnteresseerde publiek.


Zonder betaling
De stichting SURF, de internetorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek, exploiteert de site.

Frits van Oostrom, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen, opende in het Trippenhuis van de KNAW in Amsterdam de Keur der Wetenschap, een selectie van het werk van ruim tweehonderd vooraanstaande wetenschappers.

Van elke universiteit zijn tien prominente wetenschappers benaderd met het verzoek of zij hun publicaties op internet wilden plaatsen. In de toekomst is ook het werk van andere onderzoekers zonder betaling te raadplegen.


Meer vrije toegang
De lancering van de Keur der Wetenschap past in het streven van Surf om meer vrije toegang te bewerkstelligen van wetenschappelijke artikelen.

DAREnet is al in januari 2004 opgezet als een demonstratiemodel van het netwerk van wetenschappelijke artikelen in Nederland. Volgens Surf is de site daarmee al uniek in de wereld. Nergens anders is het mogelijk om zo eenvoudig toegang te hebben tot de nationale wetenschappelijke onderzoeksproductie in digitale vorm. De Nederlandse overheid steunde het project met 2 miljoen euro.

Niet alle publicaties zijn vrij beschikbaar. Veel uitgeverijen zoals bijvoorbeeld Reed Elsevier weigeren toestemming te verlenen om artikelen op te nemen in een openbare kennisbank. Die artikelen zijn alleen tegen betaling in te zien.

Al jaren klagen universiteiten over de hoge abonnementskosten van wetenschappelijke tijdschriften. Vooral op buitenlandse en specialistische bladen is sterk bezuinigd. Over de hoge prijs zijn de wetenschappelijke bibliotheken samen met hun buitenlandse collega's een gevecht aangegaan met de uitgeverijen.

Bronnen: ANP, DAREnet, Planet.nl

Links:
-DAREnet
-Stichting SURF
-KNAW