Neoweb.nl

wetenschappers en autisme

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Lepton77

  • *
  • 29
  • +5/-0
  • Neoweb:Innovatie, Technologie, Duurzaamheid & Milieu
wetenschappers en autisme
« on: March 04, 2007, 01:22:11 PM »
Er wordt weleens gezegd dat veel wetenschappers uit de geschiedenis autisme hadden.

Zelf heb ik ook autisme en ik vind dat het wel een hoop verklaard over de obsessieve toewijding aan de wetenschap die bij veel wetenschappers zelfs in extreme handelingen en experimenten ontaarden.
Neem bijvoorbeeld Newton, die zichzelf een lange naald in zijn oogkas stak en deze flink ronddraaide alleen om te zien wat er zou gebeuren. Of Richard Owen die zo aan anatomie gewijd was dat hij ledenmaten en organen van lijken leende om ze thuis te ontleden.

Autisten hebben vaak een ontzettende gedetailleerde kijk op bepaalde dingen en iets wat interressant is wordt vaak een obsessie 'preocupatie' waar dag en nacht aan besteed wordt. Wat onderhand ook wel nodig is als je in de wetenschap tot een goede nieuwe resultaten wilt komen.

In het boek 'Een kleine geschiedenis van bijna alles' schrijft Bill Bryson over veel verschillende wetenschappers die bijna allen sociaal veel onvermogen hadden. Nog één van de kenmerken van autisme.
Henri Cavendish bijvoorbeeld was zo ontzettend mensenschuw dat hij alleen per brief wou communiceren. Het enige waar hij de deur voor uit kwam was een wekelijkse wetenschappelijke bijeenkomst en dan mocht niemand hem persoonlijk aanspreken.

Het valt natuurlijk niet meer te bewijzen dat veel wetenschappers ook daadwerkelijk autisme hadden. Maar ik herken als autist zijnde zelf wel veel overeenkomsten  en vind het wel een aardig idee dat juist deze mensen zo'n vooruitgang boekten voor de maatschappij en de wetenschap.  ;)

Offline logic

  • *
  • 23
  • +6/-0
  • Gender: Male
  • Denk niet, WEET!
Re: wetenschappers en autisme
« Reply #1 on: March 04, 2007, 03:58:24 PM »
Evolutie?
Mensen verschillen. Als we dat niet deden dan was er ook geen evolutie. Als we allemaal hetzelfde waren, is onze toekomstige generatie dat ook. Afwijken is dus goed omdat mensen met een 'afwijking' een betere positie kunnen bereiken dan mensen die een nadeligere 'afwijking' hebben. Meestal staat dit in verband met partner schap en overlevingskansen, zodat de volgende generatie 'afwijkingen' wordt doorgegeven, en de minder succesvolle groep niet.
Jammer is dat in de volksmond, een 'afwijking' meestal nadelig wordt gezien.

Wie zegt dat autisme een slecht iets is? Keep on the good work autisten!  :angel:
logic: "Hardware is het lichaam, software is de ziel."
logic: "Kennis is als een database en intelligentie is als een algoritme."
George Sand: "Simplicity is the most difficult thing to secure in this world; it is the last limit of experience, and the last effort of genius