Neoweb.nl

EU reserveert radiofrequenties voor 'pratende' auto's

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
EU reserveert radiofrequenties voor 'pratende' auto's
« on: August 07, 2008, 09:55:30 AM »
EU reserveert radiofrequenties voor 'pratende' auto's
De Europese Commissie heeft frequenties gereserveerd voor onderlinge communicatie tussen voertuigen en externe verkeersbegeleidingssystemen. De technologie moet het toekomstige verkeer veiliger en efficiƫnter maken.

In 2006 kwamen in het Europese verkeer 42.000 personen om het leven en raakten er 1,6 miljoen mensen gewond, zo meldt de EC. De lidstaten willen met het gereserveerde deel van het radiospectrum voor geheel Europa - de gekozen frequenties lopen van 5875 tot 5905MHz - de ruimte bieden voor toekomstige draadloze apparatuur die met medeweggebruikers en verkeersbegeleidingssystemen kan communiceren. Zo kan het systeem in zogeheten 'slimme' auto's bijvoorbeeld achterliggers automatisch waarschuwen wanneer hij over een glad stuk weg rijdt. Op die manier moet het aantal verkeersslachtoffers aanzienlijk gaan dalen.

Daarnaast staat er dagelijks in de lidstaten gemiddeld 7500 kilometer aan file en de filedruk neemt elk jaar nog verder toe, zo stelt de EU. Indien er niets verandert, dan dreigen de kosten van het in de file staan in 2010 op te lopen tot 80 miljard euro. Nieuwe verkeersbegeleidingssystemen en geavanceerde routeplanners moeten de problemen deels gaan verminderen door het verkeer alternatieve routes te wijzen. Ook hierbij moeten de draadloze frequenties benut gaan worden voor de doorgifte van informatie.

Behalve de draadloze communicatiesystemen moeten toekomstige auto's in het Intelligent Car Initiative ook voorzien zijn van het zogeheten eCall-systeem. Daarbij wordt automatisch een alarmcentrale verwittigd wanneer een auto bij een ongeluk betrokken raakt. Verder overweegt de EU om voor alle nieuwe auto's elektronische stabiliteitscontrole verplicht te stellen.

eCall is een "emergency call" system die de auto zelf laat bellen in geval ongelukken.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1240&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/40051/2007/09/17/EU-wil-eCall-systeem-vanaf-2010-standaard-in-auto.dhtml
http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/l31103a.htm