Neoweb.nl

Scheepvaart veel vervuilender dan aangenomen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.147
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Scheepvaart veel vervuilender dan aangenomen
« on: October 17, 2007, 10:29:59 AM »
Scheepvaart veel vervuilender dan aangenomen

LONDEN - De negatieve gevolgen van scheepvaart voor het milieu zijn veel ernstiger dan tot nog toe werd aangenomen. De bedrijfstak stoot bijna twee maal zo veel broeikasgassen uit als de luchtvaartbranche.
 
Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van de International Maritime Organization IMO waarover de Britse krant The Independent woensdag bericht. 

Hoewel scheepvaart lange tijd het predikaat groen kreeg, lijkt dat niet helemaal correct, aldus de krant. Volgens nog vertrouwelijke cijfers die de internationale associatie van onafhankelijke tankereigenaren Intertanko aan de IMO heeft gezonden, stoten alle schepen wereldwijd meer dan 1 miljard ton aan broeikasgassen uit. Tot nog toe dachten onderzoekers dat de branche 'slechts' verantwoordelijk was voor 600 miljoen ton.

Op het vlak van vervuiling stevent de scheepvaart de luchtvaart ruimschoots voorbij. Vliegtuigen produceren naar schatting 650 miljoen ton CO2 en andere schadelijke broeikasgassen.

Stijging uitstoot
Als er geen maatregelen worden genomen zal de scheepvaartuitstoot bovendien tot het jaar 2020 nog eens stijgen met 75 procent.

Terwijl andere bedrijfstakken onder vuur zijn komen te liggen wegens de uitstoot van broeikasgassen is de scheepvaart daar tot nog toe grotendeels aan ontsnapt.

Politici
De branche weet volgens Intertanko zelf heel goed dat ze weinig aandacht heeft besteed aan milieuproblematiek en dat ze daartoe ook niet is aangezet. "Scheepvaart is niet gereguleerd en voor politici staat het laag op de milieuprioriteitenlijst", aldus Bill Box.

De scheepvaartbranche is betrokken bij circa 90 procent van de wereldhandel en aangezien die is geƫxplodeerd is de vloot enorm gegroeid, stelt The Independent.

bron:ANP & nu.nl