Neoweb.nl

slimme auto's vanaf 2010

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
slimme auto's vanaf 2010
« on: February 22, 2006, 11:10:38 PM »
Slimme auto moet in 2010 de Europese weg op

Bron: Silicon.com & Tweakers.net

Slimme autotechnologie kan jaarlijks duizenden ongelukken voorkomen, zo stelt de Europese Commissie, die de slimme auto tot een van de paradepaarden heeft gebombardeerd van zijn i2010-strategie voor groei en ontwikkeling in de digitale economie. Naast veiligheid moet intelligente autotechnologie ook bijdragen aan een schoner milieu en het voorkomen van verkeersopstoppingen. Files kosten 50 miljard euro per jaar, ofwel 0,5 procent van de bruto productie van de EU, een getal dat over vier jaar verdubbeld kan zijn, zo waarschuwt de Commissie.

 Een viertal systemen komen specifiek in aanmerking om in auto's ge├»mplementeerd te worden teneinde de verkeersveiligheid te vergroten. Ten eerste noemt de Commissie het automatisch bellen van alarmdiensten in geval van een ongeluk. Dat zou het aantal verkeersdoden met vijf tot tien procent kunnen verlagen en zou tevens de filevorming als gevolg van het ongeluk met tien tot twintig procent verminderen, wat een besparing van twee tot vier miljard euro op zou leveren. Ten tweede zouden autonome cruisecontrolsystemen, die de afstand met voor- en achterrijdende auto's in de gaten houden, tot vierduizend ongelukken per jaar voorkomen als ze in slechts drie procent van de auto's zitten. Ten derde zouden systemen die waarschuwen als een auto van zijn baan op de snelweg afwijkt, veertienduizend ongelukken voorkomen bij een opname in zeven procent van de auto's. Ten slotte pleit de Commissie voor opname van weksystemen voor in slaperige automobilisten. Deze zouden, bij implementatie in alle wagens, dertig procent van alle fatale snelwegongelukken kunnen voorkomen, en negen procent van alle ongelukken met dodelijke afloop.

Het is onduidelijk welke systemen de Commissie eventueel wil verplichten, maar aangezien zowel bij het automatische belsysteem en het weksysteem ongelukreductiecijfers aangaande alle auto's worden genoemd, zijn het wellicht die systemen die automobilisten over vier jaar aan moeten schaffen, of die verplicht in nieuwe auto's dienen te worden ingebouwd.

link:
i2010-strategie