Neoweb.nl

Snelheidsrecord electrocar mislukt

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Snelheidsrecord electrocar mislukt
« on: May 10, 2005, 08:56:36 PM »
Snelheidsrecordpoging mislukt
 
Een Brits team heeft de poging om een nieuw snelheidsrecord voor elektrische auto’s te vestigen, opgegeven nadat hun bolide drie keer achtereen weigerde te starten.
Volgend jaar wil het team een nieuwe poging wagen om boven de 480 km per uur uit te komen.

Afgezette snelweg
De droom van Colin Fallows en Mike Newby ligt voorlopig in duigen. De Britten vormen samen het e=motion team van de firma ABB e=motion. Fallows is de ontwerper van de torpedovormige ‘ABB e=motion-auto’ en Mike Newby fungeert als bestuurder van dit futuristische, volledig elektrisch aangedreven racemonster.

Op een stuk afgezet snelweg in de Amerikaanse staat Nevada wilde het duo zaterdag een nieuw snelheidsrecord vestigen. Het was hun laatste kans, want de verzekering en de toestemming om drie dagen lang een deel van Route 93A af te zetten, liepen ten einde.

Twee eerdere pogingen op donderdag en vrijdag waren al mislukt vanwege harde wind en problemen met de elektra. Ook zaterdag wilde het tien meter lange gevaarte niet starten.

“Het was een van de moeilijkste weken die we ooit hebben beleefd”, aldus de zeer teleurgestelde Fallows. Volgens de ontwerper zit de fout waarschijnlijk in de aandrijving van het elektrische systeem. Een nadere inspectie in de werkplaats moet duidelijk maken waarom de auto niet wilde starten.

Huidige record

Fallows en Newby wilde het huidige snelheidrecord voor elektrisch aangedreven voertuigen fors verscherpen. Het huidige record uit 1999 dat door de FIA (Fédération Internationale d’Automobile) is goedgekeurd, bedraagt 394 km per uur. Het e=motion team wilde een snelheid neerzetten van boven de 300 mijl per uur (483 km per uur).

Een team van de Ohio universiteit slaagde er al eerder in om een snelheidsrecord van 506 km per uur met een elektrische auto te vestigen, maar dat record werd niet officieel erkend omdat er sprake was van hulp bij de start van hun Buckeye Bullet en er geen rekening werd gehouden met de regels van de FIA.


Bronnen: ABB, BBC, The Scotsman, Planet.nl

link:
videomateriaal van de poging