Neoweb.nl

Top 10 zuinige kleine bedrijfsautos (2010)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.147
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Top 10 zuinige kleine bedrijfsautos (2010)
« on: March 22, 2010, 04:16:04 PM »
Natuur en Milieu en ANWB hebben deze eerste versie van de Top 10 kleine bestelauto’s gebaseerd op basis van de gegevens van de Engelse RDW (VCA) aangezien een dergelijk overzicht van gegevens in Nederland nog niet voorhanden is. Deze gegevens zijn gecorrigeerd voor de Nederlandse situatie aan de hand van de beschikbare schriftelijke informatie van fabrikanten: typen die niet in Nederland verkocht worden zijn niet opgenomen, auto’s zonder roetfilter zijn uitgesloten en de Nederlandse typeomschrijving is gebruikt. We zijn hierbij zo zorgvuldig mogelijk te werk gegaan maar kunnen onjuistheden niet uitsluiten.

De Top 10 kleine bestelauto’s bevat de zuinigste dieselvoertuigen.
De gegevens over CO2-uitstoot zijn afkomstig uit brochures en technische specificaties van fabrikanten en afkomstig van Europese standaardtesten voor brandstofverbruik. Opgenomen is de gemiddelde CO2 uitstoot (stadsrit en buitenweg).

De cijfers maken het mogelijk de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik van verschillende auto merken en modellen te vergelijken. De cijfers zullen in de praktijk hoger liggen aangezien ze verkregen zijn onder standaard testcondities, zonder lading.

De Bestelauto Top 10 bevat gesloten bestelauto’s, met een maximaal gewicht incl. laadvermogen van 3.500 kg. Uitgesloten zijn pick-ups, chassis-uitvoeringen en SUV’s in bestelauto-uitvoering.
Dieselauto’s die meer fijnstof uitstoten dan 5 mg/km zijn uitgesloten. Dit betekent dat de auto’s uit de TOP 10 voldoen aan de Euro4-norm met affabriek roetfilter of aan de Euro5-norm.

Naast de Top 10 kleine bestelauto’s hebben we ook voor de bestelbus en de grote bestelwagen de zuinigste versies op een rij gezet. Uitgangspunt voor de indeling in de drie klassen- kleine bestelauto, bestelbus en de grote bestelwagen - is de indeling in gewichtsklassen zoals in de Euronormering gehanteerd wordt: Class I heeft een referentiegewicht = 1.305 kg, Class II tussen 1.305 – 1.760 kg en Class III > 1.760 kg.
- Kleine bestelauto: Wij hebben voor de top 10 de klassen I en II samengevoegd omdat deze klassen grotendeels uit hetzelfde type auto bestaan;
- Bestelbus: bestelauto’s uit de zwaarste klasse met een GVW van < 3.1 ton (gewicht incl. laadvermogen). We hebben alleen auto’s opgenomen met een CO2-uitstoot onder de 200 g/km. Om die reden is het een Top 5 geworden;
- Grote bestelwagen: > 1.760 kg en met een GVW van 3,1 ton of meer en een laadvolume van meer dan 7 m3 en minder dan 220 g/km CO2-uitstoot.