Mensaangedreven onderzeeër aast op wereldrecord bron:planet.nl/news Een team van de TU Delft hoopt deze week een wereldrecord te vestigen tijdens de International Submarine Race die in de VS plaatsvindt.
Aan deze wedstrijd nemen teams uit de hele wereld deel met zelf ontworpen en gebouwde duikboten die uitsluitend door mensenkracht wordt aangedreven.
AmbitieusHet 21-koppige team van de TU Delft neemt voor de eerste keer deel aan de International Submarine Race, die voor de achtste keer wordt gehouden. Zij gaan de strijd aan met teams van andere universiteiten, bedrijven, overheidsinstellingen, individuen en onderzoekslaboratoria. Plaats van handeling is een bijna 1000 meter lang waterbassin van de Amerikaanse marine in Bethesda in de Amerikaanse staat Maryland.
Ondanks het gebrek aan ervaring gaat het Nederlandse team gelijk voor de overwinning en een wereldrecord. “Testen in de sleeptank van het Maritiem Onderzoeksinstituut Marin van de Universiteit Wageningen hebben uitgewezen dat het huidige snelheidsrecord van 13,3 km uit 2001 te verbeteren is”, aldus Christien Windmeier van de TU Delft.
Ter vergelijking: het huidige record van 13,3 km per uur uur is ongeveer twee maal de gemiddelde snelheid van wereld- en olympisch kampioene Inge de Bruijn.
Twee onderdelenHet Delftse team zal zich vooral op het behalen van en zo hoog mogelijke snelheid richten, weet Windmeier. “De race bestaat uit twee onderdelen: een snelheidsrace waarbij de deelnemers een afstand van 100 meter moeten overbruggen en een slalomrace. Aangezien de nadruk van de Delftse trapduikboot op de hydrodynamica ligt, beschouwt het team de snelheidsrace als de grootste uitdaging.
De teams mogen meerdere pogingen ondernemen. De optimale snelheid wordt uiteindelijk bepaald over een van tevoren vastgesteld traject van tien meter tussen de meters 45 en 55. Aangezien de teams achter elkaar deelnemen, is de winnaar pas vrijdag bekend.”
Dikke sigaarDe Deftse trapduikboot, een uitvloeisel van ontwerp-oefeningen voor verschillende ingenieurstakken, heeft het uiterlijk van een dikke sigaar met een propeller aan de achterkant.
De sleutel tot een maximale prestatie van de WASUB, zoals de Delftse onderzeeër heet, is een reductie van de aërodynamische weerstand. Op dit gebied kon het meeste gewonnen worden, aldus het team. Huidige ontwerpen zijn gebaseerd op 2D laminaire stromingsprofielen. Bij het ontwerpen van de WASUB is de verwachte stroming driedimensionaal gemodelleerd. Dit heeft in een aanzienlijke weerstandsvermindering geresulteerd.
Daar lijkt het team inderdaad in geslaagd, want testen in het proefbassin brachten uitstekende hydrodynamische eigenschappen aan het licht, zo berichtte Kennislink na afloop van de testen in februari van dit jaar.
Haring in een tonHet aërodynamische ontwerp heeft ook zijn nadelen, want de bestuurder mag absoluut geen last van claustrofobie hebben. Als een haring in een ton dient de inzittende de duikboot aan te drijven. Via een trapsysteem zoals dat bekend is van de fiets, wordt de propeller in werking gezet. Om een heus wereldrecord neer te zetten, zal de bestuurder als een bezetene moeten trappen.
De inzttende krijgt lucht via een duikersuitrusting. Mocht er onverhoeds iets misgaan, dan kan de bestuurder aan een noodhendel trekken voor secundaire luchttoevoer. Ook beschikt de duikboot over een reddingsboei en een groot ontsnappingsluik. Daarnaast zijn er tijdens de race duikers aanwezig die in noodgevallen kunnen ingrijpen.
Links:WASUB-onderzeeërInternational Submarine Race