Neoweb.nl

Japanner onderzoekt dataopslag in vingernagels

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Japanner onderzoekt dataopslag in vingernagels
« on: July 14, 2005, 01:14:45 PM »
Japanner onderzoekt dataopslag in vingernagels

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Yoshio Hayasaki (Tokushima University) en zijn team hebben de oplossing in handen voor al die mensen die regelmatig hun zipdisk kwijt zijn. Met een snel aan- en uitflikkerende laser kunnen ze zo'n vijf megabit aan data in een vingernagel opslaan. Hayasaki's team publiceert over het onderzoek in Optics Express.

Hayasaki werkt met laserpulsjes die een femtoseconde (10-15 s) duren: daarmee bestraalt hij stukjes vingernagel van 3,1 micrometer doorsnede. Een bestraald stukje nagel gaat fluoresceren: onder de juiste belichting lichten alleen de gelaserde nagelstukjes op. De plekken ontstaan doordat de laser het eiwit keratine in de nagel afbreekt; zonder dat eiwit gaat de nagel fluoresceren.

Met zijn lasermethode kan Hayasaki nagels een patroon van heldere en donkere stukken geven – net als de aan/uit bits in een computer. Eenmaal ingebrand blijkt de informatie goed houdbaar. De onderzoekers zien 172 dagen na het inbranden geen achteruitgang in de kwaliteit van de gegevens. Omdat de nagel continu groeit, verschuiven de data in de loop der tijd wel richting vingertop. Eens per half jaar opnieuw de gegevens inbranden moet volgens Hayasaki voldoende zijn om de natuurlijke groei voor te blijven. De "gebruiker" moet natuurlijk geen nagelbijter zijn.

links:
Three-dimensional optical memory using a human fingernail
Fingernails store personal information