Neoweb.nl

stationaire brandstofcel; je eigen energiecentrale aan huis

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bruno

  • **
  • 95
  • +25/-9
  • Dit forum is het helemaal !
stationaire brandstofcel; je eigen energiecentrale aan huis
« on: December 25, 2004, 12:14:49 PM »
Energiecentrale thuis: stationaire branstofcel gaat commercieel
 
Inleiding
Tokyo Gas, de grootste gasleverancier van Japan, gaat als eerste ter wereld een verwarmings- en electriciteitssysteem voor huishoudens op de markt brengen dat gebaseerd is op brandstofcellen. Met een capaciteit van 1 kilowatt kan worden voorzien in ongeveer 60% van de energiebeheofte van een gemiddeld huishouden van vier personen.

 
Details
Vanaf 8 februari 2005 zal Tokyo Gas een eerste bescheiden aantal co-generation systemen gaan verhuren die voorzien zijn van een stationaire PEFC brandstofcel (Polymer Electrolyte Fuel Cells). Met dit vooruitstrevende produkt beoogt Tokyo Gas een bijdrage te leveren aan een duurzame en milieuvriendelijke energievoorziening.

Het systeem is ontwikkeld door Tokyo Gas, in samenwerking met Ebara Ballard en Matsua Electric Industrial.  De productie van electriciteit gebeurt door waterstof uit stadsgas te extraheren en te laten reageren met zuurstof. De hitte die bij deze verbranding vrijkomt wordt gebruikt voor centrale verwarming en heet water. Door optimaal gebruik te maken van warmte is de verwachte energiebesparing 25%.

Om informatie te verzamelen over het gebruik van deze systemen, zal Tokyo Gas de co-generatoren eerst via een leaseconstructie aanbieden bij 200 huishoudens in de buurt van Tokio die bereid zijn mee te werken bij het opzetten van een database. In ruil daarvoor krijgen deze gebruikers een korting van 3% op het gastarief. De huurovereenkomst, “FC Partnership agreement”, bestaat uit een 10-jarig contract met een totale prijs van ongeveer 7.400 Euro.

Tokyo Gas hoopt tegen 2009 in totaal 10.000 eenheden per jaar te verkopen tegen een prijs van ongeveer 3.700 Euro.
 
Bronnen:
Tokyo Gas Co., Ltd.: www.tokyo-gas.co.jp
Matsua Electric Industrial Co., Ltd.: http://panasonic.co.jp
Ebara Ballard Corporation: www.ebc.ebara.com
Twanetwerk: www.twanetwerk.nl