Robotica
Karel Capek
Iedereen gebruikt het woord "robot," maar waar komt dit woord vandaan?
Het woord "robot" werd als eerste gebruikt in de jaren rond 1920 door de Tjechishe toneelschrijver "Karel Capek " in zijn toneelstuk "Rossum's Universal Robots." In het Tjechisch betekend "robota" , "werken". Karel Capek maakte ,van een slaaf die alleen maar mag werken, het woord "Robot". In zijn toneelstuk werden robots uitgevonden door een man genaam "Rossum" dat klinkt naar het woord "wijsheid" in het Tjechisch. Deze overeenkomsten leidde uiteindelijk tot het algemeen aanvaarde beeld van robots, als:"Intelligente machines die werken."


De robot
De eerste toepassingen van robots komen uit de industrie, waar zware en herhalende taken geautomatiseerd zijn door robotarmen. De auto-industrie (automotive) zou niet meer zonder kunnen. Tegenwoordig worden robots ingezet op tal van vlakken. Vooral de exploratie van ontoegankelijke- of gevaarlijke gebieden kan perfect worden uitgevoerd door robotjes. Zo zijn er robots voor diepzee missies, robots voor smalle tunnels in bijvoorbeeld pyramides, robots in- en rondom vulkanen en zelfs robotjes op de planeet Mars! Veelal wordt de natuur (insecten en amfibien) gebruikt als uitgangspunt voor de ontwikkeling van dit soort robots omdat die op bijna alle terreinen succesvol zijn. Deze vorm van robots noemt men biomimic robots.

Entertainment robots
Ook de entertainmentbranche ziet steeds meer profijt in amuserende robots. Er worden bijvoorbeeld films over gemaakt, zoals AI, Robocop, Johny-V, en de Terminator. Maar er komen ook steeds meer echte robots zoals Aibo 'het robothondje', Qrio 'de robotpop', cybots en Lego mindstorms, uitgerust met tal van sensoren voor licht, geluid, warmte etc. en beperkte kunstmatige intelligentie (KI)

Huishoudelijike robots
Een snel-groeiende markt is de markt van huishoud robots, voor in- en om het huis. Op dit moment zijn er al stofzuigende robots (roomba), grasknippende robots en in de toekomst zal daar een heel assortiment van bijvoorbeeld ramenlappende robots aan toe worden gevoegd.

Menselijke robots
Er zijn robots in tal van andere vormen. De meeste lijken meer op een koelkast dan op een mens. Toch wordt er naarstig onderzoek gedaan naar menselijke robots, omdat die precies zouden kunnen bewegen, hoe mensen ook bewegen. Er zijn al successen op dit gebied, waarbij bijvoorbeeld doktoren op afstand (via telepresence) een operatie uit kunnen voeren. De robotarm ter plaatse verricht exact dezelfde handelingen als de dokter op afstand, maar kan zelfs in nog onmogelijkere posities worden gemanouvreerd. Het principe van telepresence zal ook in de ruimtevaart toegepast gaan worden, zodat astronauten geen 'gevaarlijke' ruimtewandelingen hoeven te maken, om reparaties aan het ruimteveer ISS uit te voeren.
Ook zie je steeds meer lopende robots lopen (bijvoorbeeld de humanoid robot van Honda:"ASIMO"). Met een actieradius van 200 meter of 15 minuten niet echt efficient, maar daarom zeker niet minder leuk als ober op een decadent feestje of als presentator van de 'Detroit Motor Show'. De bedoeling is dat robots echt ons leven gaan verbeteren. Bedrijven zoals Toyota en Honda zetten zwaar in en investeren miljarden om robots te bouwen die ouderen kunnen assisteren bij moeilijke taken zoals: in- & uit bed tillen, deuren openen, oprapen, pakken, opbergen, vasthouden etc.

De toekomst van robotica
In de toekomst zullen we robots zien met een grote mate van kunstmatige intelligentie en leervermogen, die als hulpje, of zelfs als vrienden zullen samenleven met de mens. Ook zal er een grote integratie van levend weefsel met robots komen (cyborgs en cybernetica). Waarbij de mens, karakteristieke eigenschappen van robots overneemt, of andersom. Voor invaliden biedt robotica nu al een uitkomst, bij bijvoorbeeld amputaties, waardoor ledematen vervangen kunnen worden door robotledematen. Er zijn zwartkijkers, die de robots in de toekomst als superieur zien aan de mens. Hopelijk worden scenario's zoals verfilmd in "The Matrix" of "Terminator" geen realiteit. De robot zal steeds meer van onze dagelijkse taken over kunnen nemen.
Er moet nog wel een hoop gebeuren om de enorme batterijen en accu's te vervangen naar lichtgewicht energiebronnen zoals brandstofcellen (fuelcells) op bijvoorbeeld alcohol of waterstof. Of het principe van spijsvertering om energie op te wekken moet geimplementeerd kunnen worden. Sommige robots zijn uitgerust met zonnepanelen en weer andere 'weten' zelf wanneer ze zich moeten opladen.


Links:
Gerelateerde onderwerpen:
http://robotica.pagina.nl -Ruimtevaart
-Energie
-Discussies over robotica






NeoWeb is powered by Terra-IT International IT-Services

NeoWeb & Terra-IT zijn geregistreerde handelsmerken van Global-WebShop.com.
(c) 1999-2007 Global-WebShop. Alle rechten voorbehouden

View Neoweb Stats