Neoweb.nl

Het autark tuinhuisproject (low energy)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Het autark tuinhuisproject (low energy)
« on: July 12, 2007, 01:48:49 AM »
EDIT: Dit topic zal om de zoveel tijd geupdated worden voor een zo compleet mogelijk beeld. Mocht je dus energiezuinige apparatuur hebben, zoals tv,s en computers of wasmachines, vermeld het dan A.U.B. in dit topic.De bedoeling is een autark (op zichzelfstaand tuinhuis te bouwen)
Iets wat je later ook in je huis zou kunnen doen of eventueel in je boot.
De voordelen mogen duidelijk zijn, Een huis dat niet afhankelijk is van t bestaande net
(Prijsverhoging, stroom storingen, ruzie met de nuon e.d. En als alles een beetje loopt nog goedkoop ook. Erg handig als je inkomen minder word, bv als je je baan kwijt raakt. Zie het dus als een investering.

Daarom moeten we op zoek naar energiezuinige apparatuur.
 - TV: Ik heb het over tv,s met ingebouwde DVD spelers die niet meer dan 30 Wh verbruiken,
 - MUZIEK :Stereo installaties van 3 Wh (die zijn er en klinken ook heel goed)
 - COMPUTER: Als computers kan je het beste laptops gebruiken. Een laptop die lang op zijn accu gaat is energiezuinig. Je hebt laptops die niet meer dan 20 Wh nodig hebben
.
 - LICHT: Voor licht hebben we spaarlampen natuurlijk. Die gebruiken tussen de 6 en 11 Wh
daarnaast zijn er de LED lampen die tussen de 1 en 4 Wh gebruiken, Die geven op zich minder licht
maar als spots zijn ze ideaal, daarnaast zijn die dingen praktisch onverwoestbaar, er worden brandtijden van 60.000 uur genoemd. Een spaarlamp doet 6000 uur, een gloeilamp 1000.
in mijn huis hangen 9 spaarlampen die in totaal 56 Wh verbruiken. als ik een aantal daarvan in ledlampen verander, zoals t lampje voven de tv en de bureaulampen en de spotjes in de keuken end e wc heb ik een totaal verbruik van 30 Wh voor licht (als alles zoteglijk zou branden natuurlijk)
Spaarlampen heb je al voor 3 euro bij het kruidvat. led lampen zijn helaas nog duur, tussen de 8 en 25 euro per stuk, maar ik zie dat binnekort wel veranderen, bovendien, een led lamp gaat een leven lang mee.Ik heb zelf al een opstelling lopen bestaande uit
eeen hp laptop van 40 Wh
een portable dvd van 20 Wh
een halogeen burolamp van 15 Wh
een 2,1 computer-luidsprekerset van 30 Wh
Diverse randapparatuur zoals
een Compact III smartphone voor mn internetaansluiting
een usb hub een kruimlezuiger en een scheerapparaat helaas niet meetbaar wat dat gebruikt

Als alles aan is en ik draai daarnaast ook nog muziek op huiskamer nivo zit ik op 64 Wh
Natuurlijk staat niet alles aan. Dus zit ik overdag op gemiddeld 43 Wh. Met een zuinigere laptop
hoop ik niet meer dan 25 Wh te hoeven gebruiken.
De bedoeling is dat dit gedeelte van het huis op een accu loopt Die teglijk word opgeladen door zonnepanelen en een generator (voor als de zonnepanelen t niet doen) De generator loopt alleen om de accu op te laden. We hebben dus een accu nodig die A, snel oplaadt en B 1500 watt over een dag kan leveren (hopelijk minder.)

DE GROOTVERBRUIKERS
 - KOELKAST  Koelkasten zijn heelaas echte slurpers. een oude koelkast kan wel 1 Kilowatt per dag gebruiken. ter verglijk. al mn apparatuur in mn set-up gebruiken max 1500 watt op een dag.
Er zijn koelkasten op gas. Mocht je je huiselectronica op een accu laten lopen is dat dus slimmer
Over koelkasten zijn meestal ook geen specs te vinden.
 - WASMACHINE  Een wasmachine is ook niet zuinig. Standaard wasmachines gebruiken 1 KWh. voor een uur wassen loopt je koelkast een dag dus. Gelukkig staat en wasmachine niet de hele dag aan. JE hebt ook Hotfill wasmachines, Die verwarmen niet zelf hun water maar dat meot je er zelf bijgooien, bv ism een zonnecollector.  Dat word dus een generator.
 - KOKEN Koken doen we natuurlijk ook op gas. Een elektrische kookplaat vreet namelijk 2500 watt per uur (met 2 kookplaten) op een gasfles van 13 KG a 20 euro kan je 3 maanden koken.
of weer de generator

- WARM WATER  Afwassen en douchen doe je mbv een zonnecollector. Die dingen verwarmen water tot 65 graden, puur op zonlicht, en in de winter werken ze ook.
als alternatief heb je gasgeisers die op flessen werken of een generator als je je water electrisch verwarmd.

- VERWARMING: Je kachel loopt op gas. Een kachel in een kleine ruimte zoals in een tuinhuis kan rustig een maand lopen op een gasfles van 20 euro.

Heelaas zijn fabrikanten nogal zuinig met het opgeven van de verbruik van hun apparatuur.
Op internet is meestal wel de diameter van de beeldbuis te vinden en hoeveel watt de luidsprekers leveren. Maar wat het ding gebruikt vind je meestal niet (misschien schrikken klanten af van de koop als ze zien dat hun plasma tv 250 Wh gebruikt, In veel huizen staat dat ding 8 uur aan oftewel 2 Kilowatt per dag.
Ook hebben verkopers meestal geen verstand van de apparatuur die ze verkopen.
Daarom dus dit topic. Heb je een energiezuinige koelkast, tv, of wasmachine? Meld het dan hier.
Ook altenatieve apparatuur en tips (bv dat je een bierblikje koud krijgt door heb in een natten ahndoek te wikkelen en in de zon te leggen zijn meer dan welkom)

DE ENERGIEBRONNEN


 - ZONNEPANELEN. Een zonnepaneel van 130 Wh levert op een mooie zonnige dag ongeveer 80 Wh per uur. Is het weer wat minder zakt dat al snel naar 40 en in de winter levert zon paneel soms maar 4 watt op. Het is dus duidelijk iets voor in de zomer.

Sinds we geen beschikking hebben over het net valt net koppeling dus uit (we zijn per slot autark) Mocht je tuinhuis in de buurt van huizen met netstroom hebben kun je misschien de buurvrouw lief aankijken en daar een verlegsnoer naar trekken. Zit je op een eiland of op een boot op het water moet je t dus zonder netstroom doen.
Omdat mensen meestal pas tv kijken als de zon aan t zakken is hebben we natuurlijk een accu nodig, Samen met apparatuur die dde stroom van de zonnepanelen naar de accu leidt (laders, omvormers ) ga er maar van uit dat als je een accu met een zonnepaneel laadt dat je ongeveer e helfd over houd. Een zonnepaneel van 130 Wh levert in de accu nog maar 40 Wh op een mooie dag
een complete set van zonnepaneel  met accu en omvormer gaat je al gauw 1000 euro kosten..
een 130 watt zonnepaneel is een vierkante meter groot. (dat pas t wel op je dak. Waar je op moet letten is dat er gees schaduw opvalt, sommige panelen willen dan al uitvallen. voor de rest gaat en zonnepaneel 45 jaar mee en waarshijnlijk nog langer.


GENERATOR OF AGGREGAAT
Een generator is een benzinemotor die aan een dynamo gekoppeld is, je hebt al generatoren van 200 euro die een kilowatt per uur produceren met een verbruik van 4 liter in 6 uur. Sinds we de generator voornamelijk gebruiken om de accu op te laden hebben e dus een accu nodig die snel laadt.
(dasn kan de herrieschopper weer uit) Er zijnook hele stille generatoren bv van HONDA, maar die kosten dan ook weer 800 euro, verbruikt dan wel maar 2 liter op 7 uur.
Mocht je een wasje gaan draaien kan dat dus ook op die generator. Maar voor je huiselectronica beveel ik toch en accu aan). Misschien dat t ding op slaolie kan lopen.


WINDENERGIE Je hebt al kleine windmolens die 750 kWh genereren. Het nadeel zit m vooral in de prijs, ze zijn duur, ze maken lawaai net zoals je fiets dynamo, maar dan een stuk harder.
Bovendien moet een windmolen flink hoog staan wil ie een beetje stabiel draaien (toch al gauw zo'n 10 meter. Als je in  the middle of nowhere zit geen probleem natuurlijk. Ga er ook maar vanuit dat ze niet portable zijn, wat bij de rest van de opwekkers wel zo is (op de zonnecollector na)
het voordeel is dat je vrij veel energie hebt voor iets dat bijna geen onderhoud nodig heeft.


ZONNECOLLECTOREN (offtopic, maar voor de compleetheid:)
Een zonnecollector is een glazen bak met daarin een zwarte tuinslang gewikkeld. De zon schijnt er op en de zonnestralen verwarmen t water tot wel 65 graden. Dat kan je dus mooi gebruiken om mee af te wassen of mee te douchen. Ook in de winter werkt een zonnecollector, De warmte word namelijk niet door zonnewarmte maar door zonnestraling veroorzaakt. In de winter haal je wel geen 65 graden maar warm word het wel.

Nou dat is mn topic dus, zoals je ziet heb ik mn huiswerk wel degelijk gedaan
Hopelijk kunnen jullie er wat mee.

hier nog even wat links
Zonne energie FAQ http://www.zon-licht.nl/zon_licht_htmls/faqs.htm
Een goeie site met zonnecellen en accu's: http://www.zonne-energie.com/
een huis op zonne energie: http://256.com/solar/

Een superzuinige wasmachine; http://www.wassenendrogen.com/
De autarke woonboot: http://www.gewoonboot.nl/

energiezuinige laptops: http://en.wikipedia.org/wiki/Asus_eeepc_701
Zuinige versterker http://www.t-amp.nl/?gclid=CMyG5s_UmI0CFRooEAodNC0H1A

generatoren en hun specs: http://www.terveer.nl/generatoren.htm
zaklamp zonder batterijen: http://www.magictorch.nl/

hometrainer met generator: http://www.tacx.com/producten.php?language=NL&lvlMain=1&lvlSub=2&lvlSubSub=4&ttop=Cosmos

windmolens: http://users.skynet.be/Windmolens/

Coole accu: http://www.electrovaya.com/product/powerpad300.html
zuinige lampjes
cffl http://azerty.nl/producten/zoek/187/ccfl-amp-liquid-neon.html
De ledlampen van ikea: http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/40115565?ddkey=ProductDisplay

Hier mee kan je je verbruik meten http://www.conrad.nl/goto/?product=125390

dit heb je nodig bij stroom uitval: http://en.wikipedia.org/wiki/Uninterruptible_power_supply

WATT? wasda? http://nl.wikipedia.org/wiki/KWh

Hier staan een aantal energiezuinige producten http://www.top10.hier.nu/index.html
« Last Edit: July 15, 2007, 08:00:54 PM by energiegoeroe »

Re: Het autark tuinhuisproject (low energy)
« Reply #1 on: July 12, 2007, 02:07:59 AM »
Ps. Dit topic liep eerst in het Tweakers.net forum. Er was daar niet echt een energiegedeelte waardoor t topic niet helemaal tot zijn recht kwam. Daarom heb ik t hier naartoe verplaatst. het kan zijn dat er soms rare verwijzingen in mn start zitten die me niet opgevallen zijn, dat komt dus daardoor.De bedoeling is dat mensen ervaringen uitwisselen met energiezuinige huishouds apparatuur. En zo samen met mij een autark systeem ontwikkelen dat en energiezuinig en teglijk goedkoop in opzet is.mocht ik ergens een fout hebben gemaakt, corrigeer me dan. Ik ben ook maar een mens :)

Ik heb wat veroorzaakt zeg, Nou zijn ze op tweakers t nivo van neoweb aan t bespreken.
ze nemen neo niet helemaal serieus geloof ik) Ik ben natuurlijk van een andere mening)
« Last Edit: July 12, 2007, 04:19:02 PM by energiegoeroe »

willem1940

Re: Het autark tuinhuisproject (low energy)
« Reply #2 on: August 13, 2007, 12:51:05 AM »
Warrig verhaal; in een autonome verblijfsunit is 12 Volt voldoende en kan met minder verliezen worden opgewekt; wel heb je dikkere kabels nodig.

Huishoudelectronica kan dan goeddeels vervangen worden door auto-electronica.

Spaarlampen horen daar niet in, zijn ouderwets en alleen voor hoge spanning; LEDlanpen zijn al bezig op te komen in de markt en al tamelijk goed te krijgen in auto-accessoires.

Offline Robert

  • *****
  • 3.123
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Het autark tuinhuisproject (low energy)
« Reply #3 on: August 15, 2007, 10:07:28 AM »
om zelfvoorzienend te worden op het gebied van energie moet je inderdaad aan 2 kanten denken.

1. besparen aan de verbruikskant. (zuinige apparaten, isolatie etc.)
2. het vergroten van de opwekkingskant (en dan het liefst duurzaam)

Een koelkast zou ook kleiner kunnen, als je 'slimmer' inkoopt. Verder kun je bepaalde producten ook koelen in de grond of in een diepe kelder. (of buiten als het lekker koud is)

Verder zou je zelf een paar kippen kunnen houden, of zelf groente verbouwen.

Verder zou je slim om kunnen gaan met restwarmte. (Stirling motor)
Het is daarnaast ook mogelijk om warmte om te zetten naar trillingen en daarmee, via piezo elementen energie op te wekken.

http://www.neoweb.nl/forum2/index.php/topic,3699.0.html