Neoweb.nl

Plan energiebedrijven voor minder broeikasgas

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Plan energiebedrijven voor minder broeikasgas
« on: May 31, 2007, 11:01:27 AM »
Plan energiebedrijven voor minder broeikasgas

DEN HAAG - De energiebedrijven willen maatregelen treffen die leiden tot een vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2 met 33 miljoen ton in 2020 oftewel een derde van de totale vermindering die het kabinet voor ogen staat.
 
Dit staat in het rapport Energie 2007-2020, dat EnergieNed, de organisatie van de energiebedrijven, donderdag heeft gepresenteerd.


De bedrijven willen het aandeel van de groene stroom, vooral door wind en biomassa, opvoeren tot 20 procent van de elektriciteitsproductie in 2020. Ook willen ze het leveren van warmte in nieuwbouwwijken en renovatiewoningen fors uitbreiden.

De energiebedrijven houden tegen de zin van de milieubeweging vast aan opwekking van stroom uit kolen, maar nieuwe centrales moeten wel geschikt zijn voor verwijdering van CO2. Bij een aantal nieuwe centrales komen dan demonstratieprojecten.

Energiebesparing Woningen
Ook heeft EnergieNed samen met Aedes (woningcorporaties) en Bouwend Nederland (Bouwbedrijven) een plan gemaakt voor energiebesparing in woningen en andere gebouwen. Dat plan voorziet in maatregelen in 300.000 woningen per jaar tot het jaar 2020. Dit moet leiden tot 2 procent minder energiegebruik.

EnergieNed gaat er in het plan van uit dat de overheid zich sterk maakt voor voortzetting van de CO2-emissiehandel na het jaar 2012. Om de onrendabele kosten van maatregelen te dekken, zal jaarlijks zo'n 3 miljard euro nodig zijn.

Investeerders
Volgens EnergieNed kunnen de milieudoelen gehaald worden als investeerders de ruimte krijgen om te kiezen uit alle mogelijkheden voor het opwekken van elektriciteit, ook kernenergie.

bron: anp & nu.nl