Neoweb.nl

Mars Express krijgt 'wichelroede'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
Mars Express krijgt 'wichelroede'
« on: May 04, 2005, 01:58:58 PM »
Mars Express krijgt 'wichelroede'
 
Het Europese ruimtevaartuig Mars Express krijgt een speciale antenne, waarmee ondergronds naar water op de rode planeet gezocht kan worden.
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is deze week begonnen met het installeren van de antenne, die is voorzien van drie lange glasvezelbuizen vol met draden. Doormiddel van dit radarsysteem, getiteld Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding (MARSIS), kan ondergronds gezocht worden naar ondergrondse bronnen van water, of het nu in vloeibare of vaste (ijs) vorm is. Sommige radargolven kunnen namelijk het Marsoppervlak penetreren en hebben een bereik van een paar kilometer diep.

De MARSIS is de eerste antenne in zijn soort, aldus de ESA. Het instrument wordt ook wel 'wichelroede' genoemd, vanwege het feit dat het in staat is om ondergrondse lagen te doorzoeken. De installatieprocedure zal in totaal tien dagen duren.

Zwiepen

Oorspronkelijk zou de MARSIS al ruim een jaar geleden gemonteerd worden, maar deze operatie werd op het laatste moment afgelast. Wetenschappers vreesden dat de lange 'voelsprieten' van de antenne teveel heen en weer zouden zwiepen en daarbij mogelijk gevoelige onderdelen van de Mars Express zouden raken, waardoor het gevaar voor onherstelbare beschadigingen bestond.

De ESA heeft intussen uitgebreid onderzoek gedaan naar dit zoegenoemde 'whiplash-effect' en schat de risico's minimaal in. Toch nemen de ruimtevaartdeskundigen het zekere voor het onzekere en hebben ze besloten om de antenne in drie fasen uit te schuiven. Eerst zijn de twee twintig meter lange dipole antennes aan de beurt, daarna wordt de monopole antenne van zeven meter lang uitgeschoven. Tussen elke fase zitten een paar dagen, zodat de ESA uitgebreid de tijd heeft om te evalueren en te beslissen om wel of niet door te gaan naar de volgende fase.

Metingen
Als alles goed gaat, zal het instrument gedurende drie weken worden getest. In juni zullen de eerste metingen dan plaatsvinden. Als eerste zal de Mars Express de uitgestrekte vlakten van de noordpool van de rode planeet gaan verkennen. De platte topografie van dit gebied is uitermate geschikt voor het meetinstrument. In de maanden daarna zal MARSIS haar aandacht verschuiven naar een meer equatoriaal gelegen gebied, waarvan wetenschappers vermoeden dat er een ondergrondse zee ligt verborgen.

Naast het vinden van water en ijs, willen de onderzoekers op deze manier ook meer informatie verzamelen over de verschillende lagen waaruit de oppervlakte van Mars bestaat. De metingen zullen overigens voornamelijk 's nachts gaan plaatsvinden, omdat de atmosfeer overdag hiervoor niet geschikt is. De lucht is dan teveel ge-ioniseerd, wat het voor de radiogolven moeilijk te penetreren maakt.

De hoofdmissie van de Mars Express zal in november eindigen, maar wetenschappers vertrouwen erop dat de ESA de missie met enkele maanden zal verlengen. Over ongeveer een jaar hoopt de ruimtevaartorganisatie de beschikking te hebben over een nieuwe radar op Mars, de SHARAD (SHAllow RADar). Tot die tijd moet de MARSIS haar dienst bewijzen. Wetenschappers hebben er vertrouwen in dat de installatie van de antennes succesvol zal verlopen.

Bronnen: New Scientist, BBC Science, ESA, Planet.nl