Neoweb.nl

NASA komt op 23 maart met een belangrijke ontdekking ivm exoplaneten

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mansan

 • *
 • 36
 • +12/-1
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Astronomen hebben een belangrijke ontdekking gedaan en deze ontdekking wordt 23 maart aangekondigd door NASA. We weten twee dingen, namelijk dat het te maken heeft met exoplaneten, oftewel planeten buiten ons zonnestelsel, en dat de ontdekking tot stand is gekomen met de Spitzer Space telescoop.

De ontdekking zal om 19:00 uur Nederlandse tijd worden onthuld en dit zal te zien zijn op NASA tv (zie 'Links') .

NASA zegt zelf het volgende in een persverklaring: "De ontdekking werd mede mogelijk gemaakt door NASA's Spitzer Space telescoop, toen wetenschappers nieuwe mogelijkheden ontdekten om met het infrarode instrument exoplaneten te zoeken."

Zou er dus een nieuwe methode bekend worden gemaakt om exoplaneten te zoeken in het infrarood of is er wat anders ontdekt. Kijk woensdag naar NASA tv of hou AstroStart die avond in de gaten.

Bron: NASA.gov

Offline mansan

 • *
 • 36
 • +12/-1
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: NASA komt op 23 maart met een belangrijke ontdekking ivm exoplaneten
« Reply #1 on: March 22, 2005, 11:29:53 PM »
LICHT VAN EXTRASOLAIRE PLANETEN ONTDEKT
 ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­
Amerikaanse astronomen hebben met  telescopen het licht van twee extra- solaire planeten opgevangen.           
                                       
Dat zijn planeten die rond een andere  ster dan de zon draaien. Het is de eerste keer dat dat soort planeten echt
wordt gezien.                     
                                       
De telescopen hebben het infrarode licht opgemerkt dat die planeten uitstralen. Ze zouden ongeveer even   
 groot zijn als Jupiter.               
                                       
Tot nu toe zijn er een honderdtal van dat soort planeten ontdekt, maar dat  gebeurde slechts indirect, via de     
invloed die ze hebben op hun ster. 

Offline merkator

 • *****
 • 330
 • +25/-4
 • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Re: NASA komt op 23 maart met een belangrijke ontdekking ivm exoplaneten
« Reply #2 on: March 24, 2005, 02:41:44 PM »
Licht van 2 planeten buiten ons zonnestelsel opgevangen         
 
Twee teams van astronomen hebben elk voor het eerst licht van een planeet rond een andere ster dan onze Zon, een zogenaamde exoplaneet, opgevangen, zo hebben zij op een persconferentie op het hoofdkwartier van de NASA in Washington bekendgemaakt.

Eén van de vondsten was dinsdag al onder embargo vrijgegeven, via een voorpublicatie onder embargo van het Britse wetenschappelijke vakblad Nature. Sinds het midden van de jaren negentig zijn al meer dan 130 planeten buiten ons zonnestelsel waargenomen, zij het indirect. Met name door de schommelingen die zij veroorzaken in het gravitatieveld van hun moederster en door het meetbaar verduisteren van het licht van die ster. Eén claim van de NASA dat een exoplaneet effectief optisch was waargenomen, werd nadien zwaar bekritiseerd en nadien nauwelijks nog gehoord.

De Spitzer ruimtetelescoop kon nu wel, in het infrarood, twee reuze exoplaneten in onze Melkweg zien. De twee objecten waren eerder al indirect waargenomen, aldus Joseph Harrington van de Cornell Universiteit in Ithaca (New York), deel uitmakend van een team onder leiding van Drake Deming van het Goddard Space Flight Center van de NASA in Greenbelt. De eerste is HD 209458b in het sterrenbeeld Pegasus, op 153 lichtjaar van ons. Dit object is een derde groter dan "onze" gigant Jupiter. Maar de exoplaneet cirkelt veel dichter rond de moederster, met name dichter dan Mercurius tot onze Zon. Daardoor warmt die planeet fel op en licht ze op in infrarode frequenties. Vanop onze planeet gezien verschuilt HD 209458bh zich geregeld achter de moederster en is het object dan niet meer te "zien". Precies deze verzwakking van het infrarode licht werd door de astronomen opgemerkt.

Eerste analyses geven aan dat het op de exoplaneet 850 graden Celsius warm zou zijn. Vrijwel tegelijkertijd zag een team rond David Charbonneau van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica met de Spitzer infrarode emissie van TrEs-1, op 489 lichtjaar van ons in het sterrenbeeld Lier. Het is eveneens een gasgigant, ook dicht bij de moederster, met een temperatuur van 787 graden. Getijdenwerking zorgt ervoor dat de planeet net als haar collega met dezelfde kant naar de moederster gericht blijft, zoals onze Maan naar ons. Een belangrijk verschil tussen beide exoplaneten is dat HD 209458b draait rond een ster die heel erg gelijkt op onze Zon. De moederster van TrES-1 is kleiner en "koeler".

Bron: Gazet van Antwerpen